Online időszalag

2015. október 11. 13:52 - Panka.Natko

A heti feladatként készített online időszalagom témája Szulejmán szultán hódításai voltak a Magyar Királyság területén 1521 és 1566 között.

natkoa-idoszalag.jpgnatkoa-idoszalag2.jpg(A fenti, összeszerkesztett képen megpróbáltam egyszerre megjeleníteni az időszalag összes eseményét, időszalagom internetes verziójában - megtekinthető ITT - az események természetesen nem takarják egymást.)

Az időszalagok készítésére ajánlott platformok közül csak kettő volt, amely működőképesnek bizonyult számomra. A Dipity a cím és alapadatok megadása után újra és újra a kezdőlapjára dobott, majd az ingyenes 3 időszalag elhasználására hivatkozva már újrapróbálkozni sem engedett, a már megkezdett időszalagomat pedig nem tudtam visszakeresni, mivel a profilom és személyes adataim helyett újra és újra csak hibaüzenettel válaszolt. A Capzles 1753 előtti dátumokat nem tud kezelni, így a témámból kifolyólag számomra használhatatlan volt,  a TimeRime pedig számomra csak a fizetés után akart (volna) működni. Így végül a TimeToast nevű alkalmazást használtam, melynek felülete nem igazán nyerte el a tetszésem, mivel nem volt lehetőségem személyre szabni a megjelenését.
Idővonalam I. Szulejmán szultán életét követi; a témának megfelelően a főbb csatákat, hadjáratokat, ostromokat rögzítettem. Ezeket egyenként egy-egy rövid leírással láttam el a Rubicon magazin kapcsolódó történelmi cikkei alapján, illetve helyenként képekkel is illusztráltam. A mohácsi csata és Eger vár ostromához animációs videót is csatoltam, illetve a dunántúli hadjárathoz beillesztettem egy rövid dokumentumfilmet a török hódoltságról.
Ahogy a múlthéten a fogalomtérkép esetén, úgy itt, az időszalagnál is fontosnak tartom azt, hogy áttekinthető legyen és ezen világos felépítése nyomán pedig könnyebben megragadhasson a memóriában. Ezzel együtt viszont egy időszalag esetén fontosnak tartom azt is, hogy látványos legyen, ezáltal pedig egy színes, érdekes, a figyelmet lekötő szemléltetési eszköze lehessen az oktatásnak. Úgy gondolom, ezt a szempontot az idővonalammal nem sikerült maximálisan megvalósítanom; a Capzles felülete egy színesebb, látványosabb időszalag elkészítését tette volna lehetővé. A TimeToast-tal leginkább csak ezekkel a színes képekkel és a rövid leírásokkal volt lehetőségem érdekesebbé tenni a szalagomat. Összességében magát az időszalagot egy hasznos szemléltetési eszköznek tartom és akárcsak a fogalom/gondolattérkép esetén, ez is nagy segítséget nyújthat a vizuális típusú tanulóknak a memorizálásban, majd pedig a felidézésben.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://natkoa.blog.hu/api/trackback/id/tr277956926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása